Reklama
 
Blog | Petr Mareš

PROČ UŽ ČEŠI NENOSÍ ŽLUTÉ VESTY

Nepokoje ve Francii, kde vyrazily do ulic demonstrovat „Žluté vesty“ za zájmy běžných občanů ukázaly, že se lidé když jde do tuhého dokážou mobilizovat a ukázat vládě, že jsou to především oni, komu by měl sloužit stát a nikoliv naopak. Jak je tomu v mnoha zastupitelských demokraciích, kde vlády dávají častokrát jasně najevo svůj arogantní postoj: „Tak jste si nás zvolili a teď už nám do toho nežvaňte.“ Francie má dlouhou tradici revolučních událostí, kde lid dokázal vyjít do ulic, když už vládnoucí mocnosti (aristokracie, církev či oligarchie) nehorázně zneužívala svou moc a oddělila se od každodennosti života většiny obyvatel země. Francouzi vědí co je svoboda, rovnost a bratrství a umí si o ně včas říct, aby si je mohli vzít zpět do svých rukou.

U nás se sice demonstruje také, za odstoupení předsedy vlády s podivnou minulostí, rodinnými aférami a s výraznými střety zájmů. Tyto demonstrace jsou zajisté v pořádku, jen těch zjevných důvodů by bylo daleko víc, než nahradit jednoho vypočítavého darebáka druhým. Pokusím se shrnout ty nejožehavější týkajících se především ekonomiky:

  1. Máme o polovinu větší úrok z hypoték, než je průměr EU.
  2. Máme stále jedeny z nejdražších mobilních služeb v EU.
  3. Mám jednu z nejnižších minimálních mezd v EU.
  4. Máme jedno z nejvyšších zdanění v zemích OECD.
  5. Ceny bytů u nás jsou neúměrně vysoké platům.
  6. Počet exekucí se stále zvyšuje.
  7. Letos se budou zdražovat ceny energií.
  8. Letos se budou zdražovat ceny potravin.
  9. Letos se zvýšily zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Proto i Češi mají pádné důvody vzít na sebe žluté vesty (nebo třeba oranžové, aby byly originální;) a jít do ulic (ideálně pokojně) demonstrovat za svoje oprávněné zájmy. Zatím je u nás ještě demokracie a možnost shromažďování, což být nemusí navždy, jak dokazují některé tendence zemí směrem na východ od našich hranic, které už znovu zavádějí místo demokracie autokratické režimy s vládou „pevné ruky“, slibující bezpečnost a prosperitu státu za loajalitu a poslušnost. Ty pak chtějí eliminovat vliv obyvatel na věcech veřejných, dezinformacemi a cenzurou zlikvidovat opozici a udělat z lidí  slepé ovce a přispěvatele do státní kasy, kterou si pak sami hodlají rozebrat pro své účely. Lidé by se tedy měli umět legálně bránit a nenechat se jen vláčet rozmary vlády a za nimi stojících zájmů oligarchů, které se neshodují se zájmy většiny občanů. Demokracie není nikdy jistá…

Liberté, égalité, fraternité

 

Reklama